Nieuws over veilig wonen terug naar het nieuws overzicht

Voor wie doe jij de deur open?

06 februari 2015

Pas op voor babbeltrucs
 
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters je proberen te beroven van je geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. Ze ogen vaak betrouwbaar. Zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen je of hun kind naar het toilet mag. Trap er niet in, want beroving door een ‘babbeltruc’ komt helaas steeds vaker voor.
 
Onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen ze je geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.
 
Wat kun je doen tegen babbeltrucs?
Het is misschien niet zo gastvrij, maar open je deur liever niet zomaar. Kijk eerst door een deurspionnetje of gebruik een kierstandhouder of deurketting. Laat onbekenden niet zomaar binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt. Zeg onbekenden gewoon dat het nu niet uitkomt of laat ze later terugkomen wanneer je niet alleen thuis bent. Je ziet ze waarschijnlijk nooit meer terug.
 
Bekijk de handige TIPKAART, die kort uitlegt hoe je kunt omgaan met onbekenden aan de deur.
 
Wat als het toch gebeurt?
Denk niet dat het je niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Volg het RAAK-principe wanneer er bij je aan de deur wordt gebeld:
 
RAAK
Rustig blijven en eerst even nadenken voor je de deur open doet.
Accepteer dat het een keer kan gebeuren en raak niet in paniek.
Afgeven van je spullen is minder belangrijk dan je veiligheid.
Kijk goed naar je belager, zodat je een signalement kunt geven.
 
Doe aangifte. Als de dader nog in de buurt is, belt u 112. Is de dader al verdwenen? Bel dan 0900-8844 (lokaal tarief).
 
Vooral ouderen zijn kwetsbaar
In Nederland daalt het aantal overvallen en stijgt het aantal aangehouden verdachten. Het aantal woningovervallen blijft stabiel, maar het aantal woning-overvallen waarbij 55-plussers slachtoffer zijn, stijgt. De gemeente Rotterdam maakte speciaal voor ouderen een film met '8 tips voor uw veiligheid thuis'. (i.s.m. Ministerie van Veiligheid en Justitie en de ouderenbond ANBO).


 

Woon veilig
Veilig wonen kun je zelf. Koop de juiste spullen. Installeer ze goed of vraag advies en laat ze installeren. Gebruik bijvoorbeeld een deurspionnetje, deurcamera of paniekknop. Of kies een compleet beveiligingspakket met camera, paniekknop en andere beveiligingsmiddelen. Dat geeft een echt veilig gevoel. 


met