Nieuws over veilig wonen terug naar het nieuws overzicht

Veilig wonen als inbrekers de zomer in hun bol hebben

23 april 2014


Nu we al lekker kunnen genieten van zomerse temperaturen, zwaaien overal de ramen en deuren open. Waakzaamheid is echter geboden. “Want gelegenheid maakt de dief”, waarschuwt  Joop van der Waal, expert bij de politie op het gebied van woninginbraak. “De politie wil er alles aan doen om inbrekers te pakken.  Maar vooral in het handelen van bewoners valt nog veel te verbeteren.”

Het aandeel woninginbraken neemt in de lente en zomer toe. Ook het aantal inbraken dat overdag plaatsvindt, stijgt. Van der Waal wijst erop dat er in deze periode kwaadwilligen zijn die achterpaden in woonwijken afstruinen op zoek naar openstaande ramen en deuren. Soms wordt het hen wel heel gemakkelijk gemaakt. Open achterpoorten, een ladder naast een raam of de huissleutel aan een spijkertje in de schuur.
 

Laat je huis veilig achter als je met vakantie gaat

Een ander makkelijk doelwit zijn natuurlijk de huizen waarvan de bewoners op vakantie zijn.  Veel mensen weten inmiddels wel dat het verstandig is om door de buren de post van de mat te laten halen. “Maar vraag hen dan ook om deze ergens uit het zicht neer te leggen”, adviseert Van der Waal. “Een grote stapel post op tafel laat ook weinig te raden over.”
Zo zijn er volgens hem nog talloze andere voorbeelden. “Vermeld nooit in je voicemail dat je op vakantie bent. Laat de planten gewoon staan en schakel een tijdschakelaar in, zodat op gezette tijden het licht aanspringt. Veel mensen zien de vakantie ook als goede gelegenheid om de diepvries te ontdooien. Onverstandig, als de open laden of deur vanaf de straat te zien zijn.”

In plaats van via social media wereldkundig te maken dat je op vakantie bent, benadrukt de politieman dat het wel goed is om de buren op de hoogte te stellen. “Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen”, benadrukt Van der Waal.

Veel  inbraken kun je voorkomen door het gedrag van mensen aan te passen en zelf maatregelen te nemen, zoals een goede inbraakbeveiliging te installeren.
 


met