Nieuws over veilig wonen terug naar het nieuws overzicht

Rookmelder en koolmonoxidemelder een MUST voor iedere woning

21 februari 2015

In Frankrijk is het vanaf maart verplicht: een rookmelder in je huis. Huiseigenaren zijn verplicht rookmelders te plaatsen. In Nederland zijn rookmelders alleen verplicht in nieuwbouwwoningen, maar wie verstandig is, zorgt altijd voor een rookmelder in huis. En een koolmonoxidemelder, want naast rook is ook koolmonoxide een sluipmoordenaar.
 
Rookmelders zijn verplicht in nieuwbouwwoningen, maar in oudere woningen niet. Juist in particuliere huurwoningen en in de zogenaamde achterstandswijken komen vaker woningbranden voor. De Nederlandse overheid acht een verplichting voor alle woningen echter niet zinvol, omdat handhaving van een dergelijke verplichting een onmogelijke taak is. Om die reden wordt voorlopig ook de koolmonoxidemelder niet verplicht gesteld.
 
Woningbrand
Met 15 woningbranden per dag in Nederland, is de kans op een woningbrand serieus. Jaarlijks raken circa 650 mensen gewond bij woningbranden en vallen ongeveer 50 dodelijke slachtoffers te betreuren. Aantallen die helaas niet of nauwelijks afnemen. Rook is het grootste gevaar bij brand. Mensen worden niet tijdig gewaarschuwd door de rook die zich razendsnel verspreid.
 
Rookmelder en binnendeuren sluiten
Brandweer Nederland deed brandproeven in (sloop)woningen. De proeven toonden aan dat het sluiten van binnendeuren in combinatie met het ophangen van rookmelders (brandmeld alarm installatie) bewoners de grootste kans biedt de brand te ontvluchten en dus te overleven.
 
Ouderen extra kwetsbaar
Door de vergrijzing en de trend om langer zelfstandig te blijven wonen, zal het aantal ouderen dat overlijdt door brand flink toenemen. René Hagen, voorzitter van de brandpreventieweken, heeft berekend dat in 2030 bijna 50% van alle dodelijke slachtoffers door woningbrand 65 jaar of ouder zijn. Reden voor extra maatregelen (brand)veiligheid.

 

Koolmonoxidemelder
Nog elk jaar overlijden in Nederland zo'n 11 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout.
 
De onvolledige verbranding treedt vooral op bij te weinig aanvoer van verse lucht of bij vervuiling of defecten van de branders in het toestel.
 
Koop vandaag nog een rookmelder en losse koolmonoxidemelder
Rookmelders zijn relatief goedkoop. Je kunt ze zelf ophangen (lees de gebruiksaanwijzingen) en hun werking regelmatig testen. Het is een kleine investering en kan je leven redden!
 
Kies bij de aanschaf niet voor een combimelder waarbij een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één apparaat zijn gevoegd. De reden voor dit advies is gebaseerd op het feit dat een koolmonoxidemelder op een andere locatie geplaatst dient te worden dan een rookmelder.
 
Kies ervoor om zowel aparte rookmelders te plaatsen én aparte koolmonoxidemelders, conform de daarbij meegeleverde installatievoorschriften.
 


met