Nieuws over veilig wonen terug naar het nieuws overzicht

Rook doodt, hang nu een rookmelder op!

12 november 2014

Om jezelf en je woning te beveiligen tegen brand moet je vooral iets DOEN! Dat is de boodschap in de nieuwe brandpreventie video van de Amsterdamse brandweer. Bijvoorbeeld een rookmelder ophangen, want ‘rook doodt!’.
 
Het inademen van giftige rook is de belangrijkste oorzaak van gewonden en overlijden bij woningbrand. Brand veroorzaakt hitte en rook. Vooral die laatste is een sluipmoordenaar. Dat wordt wel duidelijk in de video.Brand vooral ’s nachts gevaarlijk?
Overdag, als je niet slaapt, is een beginnende brand snel ontdekt. Je neus, ogen en oren werken samen om een brand te ontdekken. ’s Nachts, als iedereen slaapt, werken je zintuigen veel minder of helemaal niet. Je reuk is bijvoorbeeld helemaal uitgeschakeld.
 
Rook doodt
Niet alleen de hitte, maar vooral de snelle rookontwikkeling (15 meter per seconde) is gevaarlijk. De rook bestaat uit hete lucht, giftige roetdeeltjes en brandbare gassen. Door deze in te ademen, vergiftig je het lichaam. De rook veroorzaakt blijvende schade en is bij te lange inademing dodelijk. De rook beperkt ook je zicht, waardoor vluchten steeds moeilijker wordt.
 
Wees er dus snel bij
Snelle ontdekking van brand en een goed vluchtplan voor iedereen in huis (ook voor kinderen en ouderen) is vaak de enige redding. We staan er gewoonlijk niet bij stil, maar de gevaren bij brand zijn enorm. Daarnaast zijn er nog de financiële en emotionele gevolgen van de schade aan uw woning en inventaris.
 
Rookmelders redden levens
Hoe eerder je bij brand wordt gewaarschuwd, hoe meer tijd er is om iedereen in veiligheid te brengen en de brandweer te waarschuwen. Rookmelders alarmeren bij brand. Door rookmelders te plaatsen, word je tijdig gewaarschuwd en voorkom je onnodige schade die veelal onherstelbaar is.
 
Een goed werkende rookmelder of brandmelder beveiligt 24 uur per etmaal, 360 dagen van het jaar tegen brand. Zorg wel dat je de brandmelder regelmatig test om niet verrast te worden door een lege batterij waardoor je melder niet werkt.
 
 
Doe-het-zelf brandpreventie in uw woning
•Plaats op elke slaapetage minimaal 1 rookmelder
•Zorg voor vluchtwegen en nooduitgangen
•Maak een vluchtplan en oefen regelmatig met uw huisgenoten (met ogen dicht)
•Laat elektrische apparaten niet op de stand-by stand staan
•Rol kabelhaspels altijd helemaal af en overschrijd het max. aantal watts niet
•Maak het filter van de wasdroger na ieder gebruik stofvrij
•Voorkom een ‘vlam in de pan’ (vetblusser of blusdeken) en kortsluiting


met