Nieuws over veilig wonen terug naar het nieuws overzicht

Oudere woont veiliger met simpele maatregelen

15 oktober 2014

In de week van de veiligheid stond inbraakbeveiliging bij senioren dit jaar centraal.
Hoewel het aantal inbraken bij senioren het afgelopen jaar is gedaald, blijft het voor ouderen een zorgpunt. Je veilig voelen in je eigen huis wil iedereen. Gelukkig kun je zelf met simpele maatregelen veel doen om je veilig te voelen in je eigen huis.
 
Aantal overvallen op ouderen daalt
In 2014 daalde het aantal overvallen op senioren met 17%. Dat vertelde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Senioren maken zich vaak zorgen dat ze slachtoffer worden van een overval of een babbeltruc. Opstelten zei de zorgen te begrijpen, maar benadrukte dat de kans dat een oudere slachtoffer van een overval heel klein is.
 
Met simpele maatregelen snel een stuk veiliger
Ook benadrukte hij dat ouderen met vaak simpele maatregelen de kans slachtoffer te worden nog kleiner kunnen maken. Denk hierbij aan een goede organisatie (ramen en deuren sluiten, niet zomaar de deur openen) in en rond het huis (geen opklimmogelijkheden en goede verlichting) en simpele beveiligingsmaatregelen. Voor extra veiligheid kun je een inbraak en brand alarminstallatie (laten) installeren.
 
Paniekknop om je hals
Een goed voorbeeld van een simpele beveiligingsmaatregel is het gebruiken van een paniekknop. Deze kun je dragen om je pols of hals. Voel je je niet veilig (overval/geweld) of is er een noodsituatie (ziekte/sociaal alarm), dan is één druk op de knop voldoende om hulp te alarmeren.
 
Wie staat er voor de deur?
Ook het bekende deurspionnetje en de deurketting zijn simpele maatregelen om veilig te wonen. Deurspionnetjes zijn tegenwoordig digitaal en kun je overal bevestigen.
 
Denk ook aan brand en gas
Verminderde mobiliteit en vergeetachtigheid maken dat ook brand en koolmonoxide serieuze risico’s zijn bij ouderen. Een rookmelder en blusdeken zijn dan ook geen overbodige luxe.
 
Woon veilig
Uw huis veilig maken kunt u zelf. Kies en koop de juiste spullen. Combineer ze in een alarmsysteem. Installeer ze goed of laat ze installeren.


met