Nieuws over veilig wonen terug naar het nieuws overzicht

Nieuw voor brandpreventie in je woning

23 december 2014

Het nieuwste preventie in de strijd tegen woningbrand is een sprinklerinstallatie voor in huis. Gewoon op de waterleiding. De eerste resultaten zijn positief.
 
Zoals we weten is brand in de woning een serieus risico. Door het toenemende aantal elektronische apparaten in huis en brandbare materialen, neemt het risico van een woningbrand toe en kan deze zich snel uitbreiden in het huis. Vluchtwegen worden daardoor verrassend snel onbruikbaar. De tijd dringt om veilig je huis te verlaten. Met name voor mensen die minder zelfredzaam zijn, zoals kinderen, senioren en gehandicapten.
 
Sprinkler als blusser
Bij kantoren, fabrieken, instellingen en in publieke gebouwen worden sprinklerinstallaties geplaatst om een brand direct in de kiem te smoren, tijd te winnen en de schade te verminderen. Maar in woningen wordt deze vorm van brandpreventie nog niet toegepast. De huidige sprinklerinstallaties werken niet op een gewone waterleiding en zijn voor in de woning niet praktisch en erg kostbaar. 
 
Waterleidingsprinkler
De oplossing was een installatie die wel op de gewone waterleiding kon functioneren. BAM Techniek heeft dit nu in samenwerking met TU-Delft, Brandweer Nederland en leverancier VSH ontwikkeld. De waterleidingsprinklers kunnen worden aangesloten op het waterleidingwerk dat in iedere woning in Nederland aanwezig is. De installatie is niet ingewikkeld en de onderhoudskosten zijn beperkt.
 
 
Hoe werkt het
Bij een beginnende brand springt de glazen ‘bulb’ kapot en verspreid de spuit kop het water over de brandhaard. Alleen sprinklers die door de hitte van de brand worden geactiveerd komen in actie. Zo wordt waterschade zoveel mogelijk beperkt. Dit maakt deze nieuwe vorm van brandpreventie woning effectief. Binnen enkele seconden kan zo de beginnende brand worden gecontroleerd. Jij, je gezin en woongenoten hebben met deze brandpreventie langer de gelegenheid om de woning veilig te verlaten. De brand blijft onder controleren en de schade beperkt.
 
Zelf je woning beveiligen tegen brand
Ook rookmelders alarmeren bij brand. Deze kun je zelf plaatsen. Hoe eerder je bij brand wordt gewaarschuwd, hoe meer tijd er is om iedereen in veiligheid te brengen en de brandweer te waarschuwen. Door rookmelders te plaatsen, word je tijdig gewaarschuwd en voorkom je onnodige schade die veelal onherstelbaar is. Rookmelders kunnen natuurlijk altijd met een inbraakalarmsysteem worden geplaatst.
 
Meer weten over brandpreventie in je woning?
Ieder huis is anders. Er zijn dus geen standaard oplossingen. Laat je goed adviseren, kies voor kwaliteit en de juiste beveiligingsproducten


met