Nieuws over veilig wonen terug naar het nieuws overzicht

Inbrekers gaan niet met vakantie

25 juni 2014

Pas op voor woninginbraak in de zomer

De vakantieperiode staat voor de deur. Een tijd van heerlijk luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan.

Om dit te voorkomen, moet je zorgen dat je woning een bewoonde indruk maakt, zodat het lijkt dat je zo weer binnen zou kunnen komen lopen.
 
Buren kunnen helpen
Je buren kunnen helpen een oogje in het zeil te houden en zorgen dat je woning een bewoonde indruk maakt. Post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten, 's avonds de gordijnen te sluiten en weer openen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook 's avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Maak goede afspraken en gebruik de burenkaart:

Download de burenkaart

 
Bel 112 bij verdachte situaties
Vraag buren bij een verdachte situatie (glasgerinkel / gestommel in uw huis / zien van onbekende personen bij de woning), direct de politie via 112 te bellen. Deze oproepen vallen namelijk onder de hoogste prioriteit van de politie. Hoe eerder de buren 112 bellen, des te sneller de politie kan reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
 
Blijf je thuis, toch opletten
In de zomerperiode zijn insluipingen een veelvoorkomend probleem. Ramen en deuren staan vaker open als het warm is. In 2012 waren er in Nederland 15.000 diefstallen uit woning zonder braak!

Sluit daarom altijd alle deuren en ramen, vergeet ook niet om het wc-raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Ook al ga je maar heel even boodschappen doen. De was ophangen of even naar de buren gaan, men is zo binnen. Zorg dat je kunt zien of horen wat er gebeurt. Want wanneer een insluiper zo maar uw woning binnen kan komen, zonder te hoeven inbreken, duurt het slechts enkele minuten voordat hij er met je spullen vandoor gaat.
 
Wat kun je nog meer doen?
Er zijn nog veel meer tips en maatregelen om je woning veilig achter te laten. Zie hiervoor de Tips inbraakpreventie. Naast al deze maatregelen, blijft het natuurlijk van belang om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels.
 
Vergroot je veiligheid verder met de juiste inbraakbeveiliging voor jouw woning.
Maak je eigen beveiligingsplan met de gratis app Ikwoonveilig
 
 


met