Nieuws over veilig wonen terug naar het nieuws overzicht

Impact woninginbraak vaak onderschat

29 april 2015

Inbraak woning laat diepe sporen na
In Nederland werden afgelopen jaar ruim 70.000 woninginbraken of pogingen daartoe gepleegd. “De financiële schade van een inbraak bedroeg in 2014 gemiddeld € 2800, maar de emotionele schade is vele malen groter”, vertelt  Coen Staal, voorzitter stichting Nationale Inbraak Preventie Weken, die onderzoek deed naar de gevolgen van inbraak. 40% van de mensen bij wie is ingebroken, voelt zich daarna niet meer veilig in het eigen huis. Slachtoffers houden vaak langdurige psychische en lichamelijke klachten aan een inbraak over”.
 
Een herkenbaar beeld voor Mieke Blixt, teamleider Algemene Dienstverlening bij Slachtofferhulp Nederland. “Ik denk dat veel Nederlanders de impact van een woninginbraak onderschatten. Slachtoffers hopen dat ze na het regelen van de praktische zaken, gewoon weer verder kunnen. Als dat niet zo blijkt te zijn, valt dat tegen.”
 
Verhuizen na een inbraak
De verwerking van een inbraak is extra lastig omdat mensen slachtoffer worden in hun eigen huis. “In je eigen huis, bij uitstek de plek waar je je veilig wilt voelen, word je telkens opnieuw geconfronteerd met de plaats delict.” Met alle gevolgen van dien. Soms is verhuizen de enige oplossing.
 
Het is vaak geruststellend om te horen dat het normaal is om van slag te zijn. Zo’n inbreker is toch bij jouw persoonlijke spullen geweest, je kasten, je papieren, je beddengoed, noem maar op.
 
Inbraak voorkomen
Zowel Staal als Blixt zijn van mening dat je een woninginbraak nooit helemaal kunt voorkomen, maar dat je wel degelijk maatregelen kunt nemen. “Bekijk je eigen huis eens door de ogen van een inbreker”. Je inbrekers misschien niet altijd buiten de deur houden, maar met de juiste beveiligingsmaatregelen kom je een heel eind. Denk daarbij aan organisatie, hang- en sluitwerk, alarminstallatie, doormelding en onderhoud. Je kunt hiervoor een erkend beveiligingsbedrijf inschakelen. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met de juiste beveiligingsmiddelen en gedrag.
 
 
Ik woon veilig, zelf maatregelen nemen

  • Sluit altijd alle deuren en ramen. Ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen.
  • Draai de sloten altijd in het nachtslot. Pas als u de sleutel omdraait, zit de deur echt op slot.
  • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten.
  • Zorg dat bereikbare deuren en ramen niet achter struiken, schuttingen of andere obstakels verscholen zijn. Op deze manier is er geen sociale controle mogelijk.
  • Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers.
  • Zorg ervoor dat uw huis altijd een bewoonde indruk maakt, ook als u afwezig bent (bijvoorbeeld door verlichting met tijdschakerlaars).
  • Laat buren weten wanneer u weg bent en ‘bewaak’ elkaars woning.
  • Bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie op nummer 112.
 
Beveilig daarnaast je woning met de juiste beveiligingsproducten. Gebruik voor het maken van je eigen beveiligingsplan de gratis app ‘Ikwoonveilig’.


met